We hebben allemaal een verhaal. Wat is jouw verhaal?

Zoals je in Vrij! Leef je eigen leven kunt lezen gaat transformatie meestal niet vanzelf. Het staat beschreven in Berg op, berg af (p. 18 ev). Aan transformatie, verandering van binnenuit, gaat vaak wel wat vooraf. Dat kan een crisis zijn.

Crisis! Daar zit je niet op te wachten. En toch gebeurt het af en toe.
Vaak als je net denkt dat alles lekker gaat. Je relatie loopt op de klippen, je verliest je baan, je wordt ziek. Of je welverdiende vakantie verregent, tevreden klanten blijven weg, je kinderen lijken te ontsporen. Het kan zomaar gebeuren. We hebben allemaal zulke ervaringen.

Maar een crisis kun je ook weer overleven. Je kunt er zelfs beter uitkomen. Wat aanvankelijk een donker uitzichtloos drama is blijkt terugkijkend ook een zonnige kant te hebben. Je bent er toch iets mee opgeschoten. Je hebt de crisis niet alleen overleefd, maar ook doorleefd. Daarover verzamelen we op deze site verhalen: transformatieverhalen.

We nodigen je uit jouw verhaal te vertellen. Gebruik daarvoor de vragen hieronder. Ze leiden je stap voor stap door je crisiservaring. De antwoorden vormen de bouwstenen van jouw verhaal van transformatie: de verandering die in gang werd gezet door de crisis. De uitkomst en opbrengst ervan. Welk cadeau zat voor jou in die crisis verborgen?

Wanneer je je verhaal wilt delen met anderen kan dat via de Tell a friend-mogelijkheid hieronder. Schrijf je antwoorden op de vragen in het mailformulier van Tell a friend. Je kunt het op dezelfde manier ook naar ons mailen. Vul dan als e-mailadres in: andremeiresonne@zinboek.nl.


Vraag 1 - Er was eens…

Haal je een crisis uit je eigen leven voor de geest. Een crisis die je hebt overleefd, en ook doorleefd. Wat was de situatie? Op welk moment in je leven? Wie waren er bij betrokken? Wat gebeurde er in grote lijnen? Haal je een crisis uit je eigen leven voor de geest. Een crisis die je hebt overleefd, en ook doorleefd. Wat was de situatie? Op welk moment in je leven? Wie waren er bij betrokken? Wat gebeurde er in grote lijnen?

Dit is de inleiding van je verhaal, een korte beschrijving van je vertrekpunt.

Vraag 2 - Berg af

Je ging berg af. Hoe zag jouw ontkenning eruit? En welke vorm nam jouw afweer aan?

Dit is het eerste hoofdstuk van je verhaal. Denk je net dat alles lekker loopt, krijg je dit!

Vraag 3 - Het dal

Je raakt in een crisis. Je verzet je maar op een gegeven moment is het op: je geeft je over. Je weet het niet meer: het is op. Kun je je dat moment herinneren? Wanneer wist je: dit is de bodem?

Dit is het tweede hoofdstuk, het dal in je verhaal. Hier staat alles even stil.

Vraag 4 - Berg op

Je gaat weer berg op! Eerst langzaam maar allengs gaat het beter en sneller. Wat kwam er op je weg? Wat ging je doen, wat pakte je aan? Wat liep anders, wat was nieuw? Je gaat weer berg op! Eerst langzaam maar allengs gaat het beter en sneller. Wat kwam er op je weg? Wat ging je doen, wat pakte je aan? Wat liep anders, wat was nieuw?

Dit is het derde hoofdstuk, Er gloort licht. Je experimenteert met nieuwe dingen. Het leven verrast je.

Vraag 5 - Terugkijkend

Als je vanaf de volgende top terugkijkt, wat zie je dan, en wie zie je dan? Ben je dingen anders gaan doen? Zijn er gewoontes van je veranderd? Wat heb je losgelaten? En wat was het cadeautje dat deze crisis voor jou in petto bleek te hebben? Wat is het verborgen geschenk?

Dit is het vierde hoofdstuk, de uitkomst van je verhaal, de conclusie, en het bevat de clou: de crisis heeft je iets gebracht wat je te voren niet bedacht zou hebben, maar waar je achteraf blij mee blijkt te zijn. Zonder die crisis was je hier niet gekomen.

Misschien kan jouw crisiservaring een ander de moed geven om zijn crisis uit te houden en eruit te halen wat erin zit. Op vrijlevenboek.nl verzamelen we waargebeurde verhalen die bemoedigen en sterken. Verhalen die perspectief bieden: een nare tijd kan ook mooie kanten hebben, en een verrassende uitkomst.

Mail ons je verhaal als je het op deze site wilt delen met anderen. Gebruik dan de Tell a friend-mogelijkheid hieronder: schrijf je antwoorden op de vragen in het mailformulier van Tell a friend. Vul als e-mailadres in: andremeiresonne@zinboek.nl.

Tell a friend